Thursday, 8 November 2012

Dah lama saya cuba wat ni. Baru kali ni semangat berkobar-kobar dan menjadi akhirnya. Syukur Alhamdulillah.
Meh saya kongsi bersama resepi ni. Simpel je k.



Karamel:
4 sudu gula pasir / gula custor.
2 sudu air suam
Cara-cara:
Panaskan kuali pada suhu kecil. Masukkan gula, kacau perlahan-lahan, kemudian masukkan air suam. Kacau lagi sehingga berbuih. Gula akan berubah menjadi ketulan gula yang akan kering tetapi jangan risau, teruskan kacau. Secara perlahan gula akan cair semula dan warna bertukar jadi perang. (ada gak yang tak tau bile gula akan berubah jadi perang). Dah cair semula dan perang, padam api terus pindahkan ke dalam loyang.)

Puding
3 biji telur gred A/ 4 biji telur gred B
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
(Pukul telur dahulu (tak perlu sampai kembang), masukkan bahan satu demi satu. Dah selesai pukul semua bahan, ambil penapis, tuang di bahan ni ke dalam loyang yang ada berisi karamel. Pastikan ditapis untuk dapatkan tekstur yang menarik.)

Ada 2 cara untuk masak ni, sama ada kukus atau bakar dalam oven secara waterbath. Amik masa dalam setengah jam je. Kemudian dah masak, terbalikkan loyang dan letak puding di atas pinggan. Letak dalam peti ais dulu dan sedap dimakan ketika sejuk.

Selamat mencuba.




0 comments:

Post a Comment