Monday, 5 November 2012

Selain menjadi usahawan cetakan, PiscesDesign akan menyediakan resipi di mana pernah dicuba sendiri bagi memudahkan mereka yang lain belajar. Bukanlah pakar dalam memasak tetapi setakat permulaan tu bolehlah berkongsi. Selamat mencuba.


BADAK BERENDAM
Bahan A (Onde-onde)
2 1/2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan air perahan santan
Secubit garam



Bahan B(Inti Onde-onde)                                              Bahan C (kuah untuk rendam)
2 cawan kelapa parut                                                       2 1/2 santan
1/4 cawan air                                                                   2 sudu tepung beras
Gula melaka (secukup  manis)                                          secubit garam
Daun pandan                                                                   Daun Pandan

Cara membuat:
Bahan A
Gaul semua sehingga tidak melekat dalam mangkuk.

Bahan B
Didihkan air terlebih dahulu, masukkan gula melaka dan daun pandan. Setelah mendidih, masukkan kelapa parut dan masak sehingga kering sedikit. Biarkan sejuk.

Bahan C
Didihkan santan bersama daun pandan. Bubuh secubit garam dan setelah mendidih dan sekata baru masukkan tepung beras. "lebih elok jika tepung beras digaul dengan air sedikit sebelum dimasukkan ke dalam santan mendidih bagi mengelak ada ketulan tepung)...boleh tambah gula jika mahu kuah manis.

Sediakan onde-onde. kemudian rebus onde-onde sehingga timbul dan toskan. Setelah ditos, masukkan ke dalam bahan C dan sedia untuk dimakan.

0 comments:

Post a Comment